Handlekurven er tom.

Senja på langs – Min første ekspedisjon

77 kilometer til fots. Til tross for at jeg hadde sett på kartet flere ganger var jeg ikke helt sikker på hvor langt dette egentlig var. Men la gå, - jeg var klar!

"Ikke undervurder hvilke turer barn kan være med på, - du skal se de kan overraske deg!"

Senja på langs – Vi hadde snakket om denne turen i et helt år.

Turen starter ved Lysvannet i nord og ender ved Olaheimen i sør. Dette er en merket løype som har veldig variert terreng og er totalt 77 km lang.

Jeg har gått mye på fjellet det siste året, både med og uten sekk. Til tross for at jeg hadde sett på kartet flere ganger var jeg ikke helt sikker på hvor langt dette egentlig var. Men la gå, jeg var klar!

Pappa sa jeg kunne avbryte turen når som helst, om jeg synes det ble for langt. Men det er klart, når mitt slagord er: “Jeg gir meg aldri”, – så var ikke det noe alternativ akkurat.

 

Egen sekk

Sammen med pappa og Wivian var jeg med å lage pakningplan for turen.

Jeg bar min egen sekk hele turen, og i denne hadde jeg i hovedsak: Sovepose, liggeunderlag, vannflaske og On the Go tørket kjøtt, -og energibarer.

Resten av utstyret ble fordelt på pappa og Wivian. Jeg prøvde å løfte på sekkene deres, og innså at de var noe tyngre enn min…..

At en 7 år gammel gutt skal gå 77 kilometer med egen sekk høres kanskje helt vilt ut for enkelte, men det gikk til og med bedre enn forventet.

 

Oppskriften til vellykket tur

Turen var nøye planlagt av pappa og Wivian, – som også ivaretok sikkerheten.

Litt av grunnen til at turen gikk så bra som den gjorde:

  • Jeg gikk først hele veien, og styrte tempoet på alle etappene.
  • Pappa passet på at jeg drakk jevnlig og at jeg alltid fylte på vann når vi gikk over en bekk.
  • Vi tok pauser ca hver time. (Korte pauser så vi ikke begynte å fryse)
  • Jeg spiste en halv energibar i hver pause. Noen ganger en hel bar.
  • I lunsj pausene ble jeg påkledd en dunjakke. Noen ganger satt jeg inne i en jervenduk i tillegg til jakken slik at jeg alltid holdt varmen.
  • Når vi kom frem til teltplassen skiftet jeg alt jeg hadde av klær til tørt, og ble lagt i en varm sovepose. Jeg spiste også middag mens jeg satt i soveposen slik at jeg var varm og tørr lengst mulig.
  • Pappa fortalte meg fortløpende hvor langt vi hadde gått, siden han hadde klokke med GPS. Det var veldig motiverende. Jeg fikk også se på kartet hvor vi var og hvor vi skulle.
  • Jeg startet dagen med varm frokost. Real sjokolademüsli eller Real fruktmüsli.
  • Jeg avsluttet dagen med et varmt måltid. På forhånd hadde jeg selv plukket ut mine Real Turmat favoritter. 
  • Sist, men ikke minst: Jeg har riktig og bra utstyr. Klær, sekk og sovepose er like bra som pappa’s og Wivian’s. Faktisk var min pose mye bedre enn den de brukte. Og det skulle bare mangle! Hvorfor skal jeg bruke noe dårligere utstyr enn de voksne?

 

Ekspedisjonen

Planen var å gå 10 km hver dag. Med andre ord skulle vi bruke 7-8 dager. Det syntes vi alle hørtes overkommelig ut. Men vi fant fort ut at det ikke kom til å ble slik. Første dagen gikk vi nemlig hele 21 km!

Nyter en On the Go bar i en av de mange, men korte pausene.

 

Første dagen hadde vi sol og fin temperatur. De andre dagene var det overskyet og en del regn. Det var derfor vanskelig å tørke klær. Heldigvis hadde vi planlagt turen godt og hadde med mange par sokker og ekstra ull undertøy. Hadde vi ikke hatt med dette, måtte vi nok ha avbrutt ekspedisjonen. Tørt og varmt tøy er avgjørende om du skal på en slik tur.

Etter å ha gått på snaufjellet i et par timer med regn og iskald vind tok pappa på meg en varm dunjakk og jervenduk i lunsj pausen. Det var virkelig godt å få varmen i seg med varm mat. Det er slike måltid som gjør en forskjell.

Vått og kaldt – men verdt det!

Store deler av turen gikk i myrlent terreng og vi måtte vasse over flere elver. Dette synes jeg var veldig kult.

Den første dagen bar pappa eller Wivian meg over elvene og bekkene, men jeg ville også gå over slik som de gjorde. Jeg ble våt og kald, men det var så gøy at det var verdt det. 🙂

Selv om det var kult å vasse over denne og andre små elver og bekker, er jeg veldig glad for at det fantes broer over de større elvene!

 

 

 

Etter en veldig lang dag med regn og vind var det godt med middag inne i teltet.

Flere steder på turen stoppet vi opp og orienterte oss hvilke fjell vi hadde rundt oss. Det var ekstra kult at jeg hadde vært på mange av disse fjellene det siste året!

Vi så en stor flokk med reinsdyr, ørn og ryper som passet på barna sine. Veldig flott å se dyrelivet.

 

Senja er et paradis

Når vi stoppet opp i pausene satt vi å nøt den fine naturen rundt oss.

Turen gikk over all forventning og det endte med at den ble kortet ned til 5 dager. (Dag 5 gikk vi bare noen få kilometer.)

Senja på langs! – Dette er en tur jeg aldri kommer til å glemme!!!

 

Tur-hilsen fra Markus (7 år)