Handlekurven er tom.

Mitt turbok prosjekt – en real utfordring!

Jeg startet på dette prosjektet i fjor, og har allerede vært på 24 turmål. Altså nesten halvveis! Senjas høyeste fjell, Breitind, får jeg ikke lov å dra på, - pappa sier jeg må bli litt større først.

"Noen helger blir det tur både lørdag og søndag. Andre helger blir det bare en bitteliten tur."

Mange kommuner har sin egen turbok med fantastiske turmål i nærområdet.

På Senja har vi «Turbok for Senja og Midt-Troms»

Boka er på hele 357 sider, og omfatter turer i forskjellig vanskelighetsgrader; til Senja, Dyrøy, Sørreisa, Bardu, Målselv og Balsfjord.
Alle turbeskrivelsene har fantastisk fine bilder – tatt at av turgåere som har vært med og laget boken.

Det er hjemme turen starter. Planlegging er viktig. Hvor langt er det? Når må vi starte? Hva skal vi ha med oss? Hvilken værmelding er det for morgendagen?

 

Det er kart og gode rutebeskrivelser til alle turene, og de fleste er også merket i terrenget, slik at det er lett å finne frem.
På Senja er det listet 65 turmål. Noen er enkle der du rusler langs en sti for å nå målet, men de aller fleste er fjelltopper.
Hver enkelt tur står oppført med vanskelighetsgrad i boken.

Pappa og Wivian fikk denne turboka i fjor sommer, og de bestemte seg for å gå alle turene på Senja.

Det hørtes ut som en real utfordring syntes jeg! – Dette ville jeg også være med på!

Etter å ha gått gjennom de fleste turene i boka, ble vi enige om at noen få «sorte turer» får vente noen år. Men pappa godkjente rundt 60 turmål.

Jeg startet på dette prosjektet i fjor, og har allerede vært på 24 turmål. Altså nesten halvveis!
Senjas høyeste fjell, Breitind, får jeg ikke lov å dra på, – pappa sier jeg må bli litt større først.
Men jeg er veldig stolt over å ha kommet meg opp på Stormoa, 975 moh. – som er Senjas nest høyeste fjell.

Noen turer kan være ganske tøffe. Dette er en av dem. Her er vi på toppen av Kyle 826 moh. Pappa passer alltid på meg slik at turen er trygg. Blir det for bratt snur vi. Sikkerheten kommer alltid først. Men utsikten på slike turer er helt fantastisk. Ofte kan vi se andre topper vi har vært på, eller som vi skal på.

 

Sammen med denne flotte boka er det lagt med et turkart der alle disse turene er merket. Så det er stas å komme hjem fra en tur og sette en sirkel rundt fjellet som er besteget.

Jeg er usikker på hvor mange jeg klarer i år. – Pappa har jo sagt at dette skal være gøy, – så vi skal ikke stresse.
Vi går når været tillater det. Noen helger blir det tur både lørdag og søndag. Andre helger blir det bare en bitteliten tur.

Noe av det jeg liker ved disse turene er å lære meg navn og høyde på fjellene. I ettertid husker jeg ofte bedre enn pappa hvor høyt fjellet var.
En gang på tur opp et fjell hadde vi en konkurranse der taperen måtte gi fra seg tursjokoladen.
Spørsmålet var hvor høyt Sjursviktind var. Jeg hadde rett, pappa hadde feil, og jeg endte opp med to sjokolader… 🙂

Alltid godt med noe varmt å spise ute i kulda på vinteren.

På alle disse turene prøver pappa og Wivian å lære meg forskjellige ting. Noen er vanskelig og andre er lett som bare det. I sommer skal jeg lære meg litt om kart og kompass. Det gleder jeg meg til! Det ser lett ut, og jeg tror det er en veldig nyttig ting å kunne.
Jeg skjønner ikke helt hvordan det kompasset skal brukes da. Må være en ganske sterk magnet som klarer å snurre den dingsen inne i kompasset.

 

Nå er det snart helg igjen, og jeg gleder meg veldig til neste tur!
– Kanskje finnes det en slik turbok der du bor?

Spør mamma eller pappa og se om det er noen turer som passer for deg. Kanskje du har en kul onkel og tante som liker å gå på tur? De blir sikkert glad om du spør om å få være med. Det er også fint å invitere noen spreke venner med seg på tur.

Noe av det morsomste med en slik bok er at du kommer deg på fjelltopper som du aldri har vært på. Kanskje din mamma eller pappa heller ikke har vært der?

Når du kommer hjem skriver du opp dato når du var på turen og hvem du var sammen med. Da har du en superfin minnebok du kan ha glede av når du blir voksen.

Høsten er beste tiden for fjellturer, og endelig kom vi oss på Krokelvtind. I bakgrunnen ser vi Stormoa 975 som er Senjas nest høyeste fjell. Nesten alle disse turene er merket, og jeg anbefaler å følge merkingene. Da kommer du tryggest frem.

 

God tur!

Hilsen Markus 7 år