Handlekurven er tom.

Sommer i fjellet

Når gradestokken viser over 25 °C, og vannene ligger der å glinser i solen med snødekte fjell i bakgrunnen, - da er det lett å være glad i norsk natur.

"... men jeg trenger ikke sol og tropevarme for å nyte sommeren i fjellet..."

Vi har så uendelig mye plass vil jeg påstå. Vi snakker altså om 5 millioner mennesker fordelt på et relativt stort areal. Og når tilgjengeligheten ikke alltid er den beste på mange av disse stedene, – er det kanskje ikke så rart at jeg får sitte her helt alene… Vel, nesten helt alene. Noen titusener mygg, knott og klegg trives også selvfølgelig.

Insektene hører med til sommeren. Mange vil kalle de for en pest og en plage, men det er fascinerende å skue utover et vann eller en myr og tenke på dette korte hektiske livet de lever. For en fisker er klekking av diverse insekter spesielt interessant.

Jeg begynner derfor å få en bra liste over vann og vassdrag hvor fluestangen skal medbringes neste gang. Ja, for la det ikke være noen tvil om det, – med så mange spektakulære plasser så må det bli returbillett til flere av disse.

 

Ingen bjørn, men heller ingen mangel på inntrykk

Jeg ble sittende i lyngen over en bakkekam å spise lunsjen min, da en en elg tuslet forbi nede på myra. Den så meg ikke og virket så rolig. I mitt stille sinn tenkte jeg: «Hva om det hadde kommet en bjørn her nå, rasende nedover og rett mot elgen!» – Det ville blitt en god historie! Men den gang ei, elgen smøg seg gjennom et vier kratt og ble borte. Uansett bjørn eller ikke, det er ikke alltid lett å få øye på dyrene i sitt rette element, og jeg som vandrer i relativt høyt tempo, snakker med meg selv og lager lyd har enda dårligere odds.

Joda, innimellom tar jeg meg tid til å sitte ned, se, lytte og føle. Men mitt prosjekt handler også om å komme seg fra A-Å innenfor en tidsramme, så derfor blir det nok endel ting jeg går forbi som kanskje kunne vært en flott opplevelse. Likevel føler jeg ikke at det er mangel på inntrykk, – snarere tvert imot.

 

Alle årstider i løpet av timer

Når du skal krysse fra en dal over til en annen må du ofte over et skar, et lavt punkt mellom to fjell. Den veien opp og over skaret er noe av det flotteste jeg kan oppleve, det starter ofte med frodig grønn fjellskog og blomster i alle farger, deretter kommer steinrøysene, så kommer til slutt snøen på veien over. Det blir nesten som å gå igjennom noen årstider på et par timer, – og det gir en god følelse! På starten av turen min var det relativt mye snø på disse passeringene, og den var ikke alltid like enkel å bevege seg i. Noe snø er det enda igjen, men nå er den lettere å forsere. Ofte er det en fordel hvis det er mye steinrøys, da slipper man å hoppe opp og ned på glatte steiner. Det er også god følelse å traske rundt på snø i shorts og T-skjorte, blir glad av sånt faktisk!

 

Norsk villmark, men få nordmenn

Av og til møter jeg på et par vandrere, ikke mange, men noen. Veldig ofte slår det meg at det ikke er nordmenn, men tyskere, hollendere, sveitsere eller østerrikere jeg møter, – og det er jo flott! Det betyr at noen er villige å reise langt for å oppleve denne flotte villmarken. Men undrer meg over hvorfor ikke flere nordmenn er på tur? Er det fordi nature er så utrolig tilgjengelig, at vi har blitt blinde på hvor vakker og innholdsrik det kan være rett utenfor stuedøra vår?

 

 

Trenger ikke alltid sommertemperaturer

Jeg har iallefall hatt godt av turen så langt, og jeg trenger ikke sol og tropevarme for å forstå hvor deilig sommeren kan være. – Selv om det naturligvis ikke er å forakte etter et bad i en kald kulp – etterfulgt av lufttørking på et berg…

 

– Uansett vind, vær og temperatur – sommeren i fjellet vil alltid anbefales på det varmeste!