Handlekurven er tom.

Naturen ligger der, helt gratis

Det er ofte, ja kanskje alltid, at jeg blir overrasket over hvor deilig det er og komme seg ut i skogen eller fjellet. Opplevelsen av å gå inn i skogen, husene som forsvinner bak deg, sansene som kommer til sin rett, lydene og luktene blir tydeligere. - Den følelsen blir jeg rett og slett aldri mett på.

Fredrik Karlstad på ski med pulk
"Alt er mulig så lenge du bare tør å prøve."

Jeg bor i Trondheim, et sted med god kombinasjonen av by og natur, etter min smak. Enten det er en skitur, fjelltur eller kanskje en liten tur med barna for å spise middagen ute i det fri, så er den lett tilgjengelig. Her er det mange som bruker marka, (vi kaller det marka), og den mest kjente er Bymarka, et eldorado for ski og sykkelinteresserte. Men Trondheim har flere perler en det, og det med langt mindre folk. I øst har du området rundt Jonsvatnet. Rundt denne drikkevannskilden til Trondheim finner du faktisk litt ekte villmark.

Skitupper i snø mot horisontVi har et naturlig behov for å være sammen, vi mennesker, – men i naturen føler jeg ofte et behov for det motsatte. Må nok innrømme at jeg trives utrolig godt når det ikke er kødannelse på tur. Det er jo også ubeskrivelig godt å kunne gå ut i terrenget uten å følge spormaskinen sin valgte rute. Frihetsfølelsen blir betydelig tydeligere. Du ser dyrespor, elgtråkk, rådyr, revens sikksakk-spor over isen – og ser du nøye etter kan du se at han har markert på hver lille bjørkekvist som stikker opp. Ja, er du riktig heldig ser du kanskje spor etter Gaupa også.

Fredrik Karlstad med solnedgang

Nylig har jeg gått til anskaffelse av fjellski, pulk, og nødvendig utstyr for en real vintertur. Mange tror jeg har masse erfaring fra vinterturer, – men det har jeg ikke. Jeg har mange overnattinger i telt under den kalde stjernehimmelen, eller bare med soveposen og en presenning, men ingen real vintertur. Der stilles det krav til kunnskap, – kunnskap lært gjennom erfaring med prøving og feiling.

Nå har jeg bestemt meg for at vinteren skal utnyttes bedre i årene fremover, og mestring av vinterens mange utfordringer skal finne sted. Faktisk har jeg bestemt meg for å ta med ikke mindre enn 15 eventyrere på en real vintertur! En fire dagers vandring i høyfjellet, med et felles mål: Alle skal komme frem samtidig og alle skal sitte igjen med følelsen av glede og mestring! Hvilket betyr at med ulike forutsetninger blir dette en tur der alle må bidra til fellesskapet. Det er et godt utgangspunkt etter min mening. Gleden turfølget viser i forberedelsene gjør meg optimistisk, og jeg er sikker på at turen blir en opplevelse for livet.

Jeg har en urokkelig tro på at alt er mulig så lenge du bare tør å prøve. Etter at jeg gikk Norge på langs i 2017 blir behovet for nye mål tydelige, for slik tror jeg vi mennesker er satt sammen. Det må bare trigges, det er dørstokkmila sin berømte egenskap det. Å ta det første skrittet er vanskeligst, men med en gang du føler mestring og glede så kommer endorfinene og lykkefølelsen strømmende! Da skal du være god for å holde igjen. Mye vil ha mer, og naturen er der heldigvis hver dag – helt gratis.

Et barn leker i sneen

Jeg velger å benytte meg av dette «tilbudet» så ofte jeg kan, og kjenner jeg meg selv rett; så blir det et livslangt kjærlighetsforhold, enten det er de hverdagslige små-turene eller de lange ekspedisjonene. Jeg bare følger drømmen til enhver tid, for stadig blir jeg påminnet hvor fort livet kan endre karakter …