Handlekurven er tom.

I møte med det uforutsette

Hva sier du til deg selv når ting ikke blir slik du har tenkt?

"Det var masse snø, og værmeldingen viste kun 3-4 grader de neste dagene ..."
Nordkapp - Olderfjord - Alta - Kautokeino

Klikk på kartet for å se Fredrik’s siste posisjon

Kautokeino – Masi – Finnmark- Vidder – For meg personlig ligger det så mye nysgjerrighet i disse navnene, hva var det egentlig jeg skulle oppleve her oppe, hvordan ser det ut, hva kommer jeg til å møte?

Det å vokse opp på grensa til Østfold er vel omtrent så langt unna man kan komme livet i Finnmark innenfor Norges grenser både kulturelt og i avstand.

Denne gangen skulle jeg også ha med meg en venn, Eva Annie Svendsen, som er fra Hammerfest, altså fra Finnmark, kanskje hun kunne opplyse meg underveis? Min plan var å krysse Finnmarksvidda, men vanskelige forhold gjorde at vi måtte improvisere, vi måtte endre innstilling, og vi måtte takle det uforutsette. Dette krever en grunnleggende positiv innstilling til forandringer generelt, hva sier du til deg selv når ting ikke blir slik du har tenkt?

Det er viktig å få i seg nok væske

Det er viktig å få i seg nok væske

Eva hadde planlagt turen sammen med meg i 6 måneder, hun visste at hun skulle gå i ca. 8 dager. Men hun blitt forespeilet vidda, med fiske og bål på kvelden. Men så sto hun der i Olderfjord og fikk beskjed om at veien videre går på E6!

Det var masse snø, og værmeldingen viste kun 3-4 grader de neste dagene med mye regn og snø! Da sa hun: Dette blir nytt og spennende! YES tenkte jeg, – valgte rett turkompis til denne etappen. For meg er det viktig å se det positive i enhver situasjon, og spesielt når jeg er på en slik tur, du kan komme langt med viljestyrke og tro på deg selv!

 

Turen fra Olderfjord til Masi har inneholdt det meste, vi gikk i regn og snø over Sennalandet, oppsøkte fraflyttede same camper for å søke ly. Møtte et dusin syklister som enten syklet Norge på langs eller enda lenger, som f eks. Gibraltar Nordkapp. Vi ankom Alta i sol og måtte ta 2 netter der på grunn av sykdom.

 

Vi gikk over Finnmarksvidda i regn via den gamle postruten fra Alta-Kautokeino, denne ruten har blitt brukt siden steinalderen og var en viktig handelsåre langs Alta/Kautokeinovassdraget, det er stort og bevege seg gjennom dette enorme landskapet og tenke på historien!

 

Vi har stort sett bodd i teltet vårt, bortsett fra noen sykenetter i Alta, og vi trives bra med det, teltet blir personlig og her organiserer man seg etter eget behov. Stort sett ble alt av mat spist i teltet, men en og annen solstråle gjorde det mulig å innta et måltid utendørs også.

Eva Annie Svendsen gjør klar turmaten

Eva Annie Svendsen forbereder turmaten

Eva sier: Lyttende til vinden og regnet mot teltduken er det med stor tilfredshet, dette mestrer jeg!

Så hva har jeg lært og opplevd på denne etappen, møte med kulde i juni og raskt skiftende vær har gitt meg enda mere selvtillit på at jeg er godt forberedt, selv om kroppen innimellom sier ifra og ber meg ta en hviledag eller to.

Nå venter 200 km med villmark gjennom Reisadalen nasjonalpark og videre mot Kilpisjarvi i Finland. Jeg gleder meg!

En blid og fornøyd Fredrik Karlstad - Du kommer langt lengre med en positiv innstilling!

En blid og fornøyd Fredrik Karlstad – Du kommer langt med en positiv innstilling!