Handlekurven er tom.

En real vintertur!

Det og dra på tur i vinterfjellet over flere dager har jeg aldri gjort før. Det vil si, jeg har jo overnattet mye i telt eller under åpen himmel om vinteren, og kan teorien ganske godt. Alle nettene i telt fra militæret har også brent seg fast i minnet. Men å fylle pulken og dra på langtur vinterstid, -det er nytt for meg.

"Det er stor forskjell på og dra på tur alene og det å dra med mange andre. For meg ble det en meget positiv opplevelse!" -Fredrik Karlstad

Før jul tenkte jeg litt på hvordan jeg kunne kombinere denne lysten til å dra på en skikkelig vintertur med lysten jeg har til og få flere mennesker ut på tur, slik at også de kan kjenne på mestringsfølelsen.

Jeg inviterte like gjerne med meg 15 personer til å bli med og kalte det for Vinterstryk 2018. Det startet med at jeg la ut en etterlysning på Facebook-siden min (https://www.facebook.com/fjellstrykeren/) og til slutt endte jeg opp med 13 flotte personer som alle hadde ønske om å dra på en slik tur.

Når jeg spurte deltakerne om hvorfor de meldte seg på, svarer alle som en at de lenge har tenkt på en slik tur, men de ville aldri ha gjort det alene, og de trengte en «dytt» for faktisk å gjøre noe med det.

Det er stor forskjell på og dra på tur alene og det å dra med mange andre. For meg ble det en meget positiv opplevelse. Jeg trives godt i rollen som reiseleder, og det er en god følelse å kjenne på at så mange viser meg den tilliten.

I uken før avreise kunne man lese at Sibir-kulden skulle komme. Adresseavisen skrev at det ikke hadde vært kaldere i mars måned på de siste 60 årene. Med tanke på at flere av deltakerne ikke hadde overnattet i telt på vinteren tidligere så ble det ekstra viktig å følge opp tett før oppstart slik at alle hadde med nødvendig utstyr. Gradestokken krøp sakte men sikkert nedover og avisene kom med kuldeoverskrifter hver dag. Men det går an å se på kulden med det positivt blikk også; fullmåne og stjernehimmel, knitringen under skiene, solnedgangen og strålende sol på dagen. Hvis du er forberedt og gjør de rette tingene så er ikke kulden noe problem.

Vi ble busset opp på fjellet, og da vi steg ut av bussen smilte solen mot oss. Alle smilte bredt og latteren satt løst. Vi festet pulkene og så var vi i gang. Jeg tenkte for meg selv hvordan stemningen ville være om 3-4 timers gange? Og krysset fingrene for at alle var godt nok forberedt. Timene gikk og jeg hadde ingenting å frykte, riktignok var det flere som fikk seg en realitetsorientering etter å ha dratt pulken opp en heller lengre motbakke med mye løs snø. Men latteren var der fortsatt, dog litt mere selvironisk en ved start.

Den første natten viste gradestokken -26 om natten, det er kaldt.

Og ved slike temperaturer er det bare å komme seg inn i teltet og ned i soveposen. Jeg var spent på hvordan flere av deltakerne kom til å ha det gjennom natten, men stolte på at de hadde kledd på seg godt. Når de trøtte øynene tittet ut av teltet om morgen var det bare smil og se, noe som tydet på at alle hadde kommet seg gjennom natten uten altfor store utfordringer. Nå var vi i gang, og jeg var sikker på at denne gjengen skulle mestre også de neste nettene ute.

På dag to merket vi tyngden av pulkene, og når motbakkene skulle forseres kom samholdet i gruppen godt frem. Allerede etter to dager på tur strakk folk ut en hjelpende hånd til de som syntes det ble vel tungt og dra pulken over fjellet. Det flotte med og ta med seg en slik gruppe er at alle er innstilt på at dette skal bli en positiv opplevelse.

Når teltet skulle settes opp på dag to, var det en helt annen trygghet blant deltakerne. Rutinene var der allerede, oppgave ble effektivt fordelt og alle tok ansvar. Gleden av å være på tur kunne leses i ansiktene.

En av deltakerne hadde et lite 2-mannstelt, men hadde likevel ståhøyde innvendig i forteltet sitt, kuldegropa var laget med hyller og en trappeavsats opp til innerteltet. Dette økte selvfølgelig komforten betraktelig når du skal lage mat og fyre primus, – for hvem har sagt at det ikke skal være behagelig å bo i telt?

Etter fire dager med ski på bena og tyngden av pulken, var det en meget glad gjeng som skled ned fra fjellet og ble plukket opp av bussen. Så mange blide ansikter, så mange fine tilbakemeldinger og så mange flotte nye bekjentskaper gjorde dette til en fantastisk opplevelse.

Jeg gleder meg allerede til å arrangere neste års vintertur. Vinterstryk 2019. Velkommen!

God tur!
Fjellstrykeren